Čeština (Česká republika)GermanEnglish (United Kingdom)Polish (Poland)

Links

Kontakty

Server

Alle Texte und Bilder befinden sich im Eigentum der einzelnen Autoren und verboten ist, ohne ihre
Zustimmung in irgendeiner Weise verbreiten oder zu veröffentlichen

jeseniky.org , moravskehory.com , jesenicko.biz , sumpersko.eu optimiert für: 1024x768 und höher, IE 5,0

Copyright Němčík design
2003 - 2008 Alle Rechte vorbehalten


Support: Kraliq 2005

Erstellt in Joomla!

PageRank



Výstava Na zdraví! …aneb vše o pití PDF Drucken E-Mail
Geschrieben von: Vlastivědné muzeum v Šumperku   
FRIDAY, 20. JUNE 2008 23:26
Share

Výstava Na zdraví! …aneb vše o pití, která byla zahájena v pátek 13. června, prostřednictvím sbírek Vlastivědného muzea v Šumperku ukazuje, co a z čeho se pilo od pravěku až do současnosti.
„Základní tekutinou byla samozřejmě voda, která se za použití nejrůznějších bylinek užívala i při výrobě odvarů, nezbytnou byla pro přípravu šťáv, sirupů, čajů i kávy. Málokdo ví, že i v dnešní době tolik oblíbená minerálka se stáčela do kameninových lahví již od počátku 16. století, že kávu bylo možné pražit i podomácku a že poprvé je čaj zmiňován v čínské historii již roku 2700 př.n.l.,“ uvádějí autorky výstavy Mgr. Alena Turková
a Mgr. Mária Kudelová a dodávají: „Téměř všechny lidské pospolitosti, vyspělejší
i primitivní, také připravovaly nápoje s obsahem alkoholu. Zejména dva z nich, víno a pivo, tvořily přímo pilíře středověké evropské společnosti. Pivo bylo nezbytné tělu (pro svou výživnou hodnotu), víno zase pro duši.“
 

Za pročtení jistě stojí informace o nápojích vybraných 13 zemí Evropské unie a studie věnované zvlášť životadárné vodě, mléce, pivu, vínu a výrobě destilátů. Pozornost návštěvníků upoutají autentické vývěsní štítky, archivní fotografie šumperských pohostinství, připomenutí čerpání zdrojů vody v Šumperku pomocí studní a kašen a často ucelené kolekce
a soupravy nádobí určeného k pití. Správnou atmosféru výstavy dotváří dobové zátiší ze stolem, židlemi a dalším stylovým vybavením (soudky, džbánky, talíře…).

 „Výstava představuje nádoby, poháry, sklenice, lahve nejrůznějších tvarů a materiálů, na obrazech, kresbách a grafikách mohou návštěvníci poznávat způsob konzumace těchto nápojů. Z archeologických nálezů nechybí loštické poháry, které proslavily tento region po celé Evropě,“ zvou autorky na výstavu, která bude v Hollarově galerie šumperského muzea k vidění do 14. září..

Z výstavy si návštěvníci mohou odnést vedle poznání i recepty na výrobu likérů
a zpěvníček lidových písní o pití. Tento velmi pozoruhodný nápojový receptář s písněmi
o pití, často včetně notového zápisu, zájemci získají na recepci šumperského muzea za symbolických deset korun.

Výstavu budou příští týden doprovázet výtvarné dílny pro děti předškolního
a mladšího školního věku (cca do 3. třídy). „V pondělí budeme s dětmi vyrábět pedigový talířek pod hrníček, v úterý budeme malovat na sklo, ve středu budeme vytvářet podložku pod hrníček z kukuřičného šustí a ve čtvrtek si ušijeme pytlíček na bylinky,“ uvedla Mgr. Mária Kudelová z Vlastivědného muzea v Šumperku, které tyto dílny pořádá ve spolupráci s DDM U Radnice v Šumperku. Dílny se budou konat vždy od 9.00 do 10.30 a od 10.30 do 12.00 hodin. Účastnický poplatek na každé dílně stojí 30,- Kč.


Termíny dílen lze objednat u jejich organizátorek, tedy buď u Romany Večeřové, Milady Sobkové či Hany Janů na tel. čísle 583 215 395 (DDM U Radnice), nebo prostřednictvím e-mailové adresy Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt, Sie müssen Javascript aktivieren, damit Sie sie sehen können. , případně u Márii Kudelové (VM) na tel. čísle 583 214 070 nebo pomocí e-mailu na adresu Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt, Sie müssen Javascript aktivieren, damit Sie sie sehen können. .

 


 

S pozdravem „Kdo pije, ten žije!“ se těšíme na Vaši návštěvu.

 

Черты этого лица стояли перед моими глазами так четко и ясно, что, будь я художником, я мог бы их нарисовать.

Надо попробовать сейчас как раз удачное время.

В любом случае ничего не стоит снова напасть на его след.

И все трое, не теряя времени на дальнейшие разговоры, бросились в лес к своим воинам.

И хотя всеобщее уничтожение это приятно, "Plants vs zombie скачать полную версию"но подлинная цель вовсе не применять "кредит под автомобиль"материальных бед для человечества.

Он кивнул Ванеку, чтобы тот вышел в коридор.

Весь вопрос заключается в том, в какой вы форме.

Римо показалось, "автокредит где лучше"что откуда-то сверху послышался смех.

Порой буря затихала на несколько томительных и мрачных "кредит на карту"мгновений, чтобы затем разразиться с новой силой.

Я знаю, что делает золото с людьми.

Она видела, "скачать колдун царевна" что ей грозит опасность, "скачать уроки видео аэробики" избежать которую нелегко.

Римо оглянулся на "игровые автоматы крези фрукт" крестьян, в испуге прячущихся за стенами "краткое содержание обрыва" хижин.

Ему явно не до подробностей "скачать на телефон прикольную смс" Ильинского анамнеза было, его "элен и ребята скачать" несло.

Но Бронзини удалось их переубедить, "Русский язык. Итоговая аттестация. Типовые тестовые задания. 8 класс" так что можете считать, дело в шляпе.

Но "Тройная мудрость" больше он надуть себя не "гдз физика 9 класс перышкин 9 класс" позволит.

Эти ребята успели влезть "касперский интернет секьюрити пробная версия скачать" почти во все отрасли производства.

 
Jeseniky: Ubytování v Jeseníkách | Jeseniky.org | Turistika Jeseníky | Lyžařská střediska v Jeseníkách | Počasí Jeseníky | Zajímavosti a novinky z Jeseníků | Live kamery Jeseníky