Čeština (Česká republika)GermanEnglish (United Kingdom)Polish (Poland)

Links

Server

All texts and photos are located are the property of the individual authors and is prohibited without their
consent in any way distribute or publish

jeseniky.org , moravskehory.com, jesenicko.biz, sumpersko.eu optimalize for: 1024x768 and higher, IE 5.0

Copyright Němčík design
a PhDr. Jindřich Němčík

2003 - 2008 All rights reserved

Support: Kraliq 2005

Created in Joomla!

PageRank
 



Ars longa, vita brevis 2007 PDF Print E-mail
Written by Vlastivědné muzeum v Šumperku   
Thursday, 25 October 2007 10:20
Share
Image
Vážení, dovolte mi, abych Vás pozvala k návštěvě třetí a zároveň poslední výstavy cyklu Ars longa, vita brevis (Umění je věčné, život krátký) nazvané Církevní umění období klasicismu na Šumpersku, Zábřežsku a Mohelnicku, kterou je možné si ve Výstavní síni Vlastivědného muzea v Šumperku prohlédnout do 12. prosince.Výstava je tematicky i instalačně rozdělena do tří částí. První představuje oficiální církevní umění, přičemž pozornost je věnována autorsky určeným dílům. Vedle soch a obrazů si návštěvníci mohou prohlédnout luxusní církevní roucha, monstrance, svícny a další náčiní.....

V druhé části se seznámí s interiérem sakristie s dobovým nábytkem a vybavením a poslední oddíl je věnován lidovému sakrálnímu umění. Výstavu doplňuje videoprojekce architektury a nemovitých památek   z našeho okresu, nechybí ani oblíbené listovací soubory s informacemi o umělcích, světcích a lidových zvycích. Exponáty jsou i tentokrát zapůjčeny z jednotlivých farností a doplněny sbírkami Vlastivědného muzea v Šumperku.

V průběhu tří let se podařilo představit návštěvníkům ucelenou kolekci církevních památek našeho kraje a ukázat jejich vývoj od gotiky až po 19. století. Vedle skutečně skvělých a luxusních uměleckých předmětů našly své nezastupitelné místo i díla místních řemeslníků a lidových umělců. Výstavy ukázaly, že i v našem regionu, který nepatřil k uměleckým centrům, je možné spatřit nejen řadu špičkových importovaných prací, ale že zde působilo mnoho zručných a talentovaných umělců a vznikala vynikající díla.

V případě zájmu skupin (nejméně pět osob) Vás touto jedinečnou výstavou mohou po telefonické dohodě (583 214 070 – volat je možné každý pracovní den kromě pondělí) od  úterý do pátku v době od 9 do 12 či od 12.30 do 17 hodin provést její spoluautorky PhDr. Milena Filipová, Mgr. Mária Kudelová či já osobně. Prohlídka trvající maximálně 45 minut je vhodná zvláště pro vyučující historie a výtvarné výchovy, odbornou veřejnost, ale i další zájemce.

Pro děti, žáky, studenty středních a vysokých škol a pro skupiny žáků včetně pedagogického doprovodu nabízíme hromadné vstupné zatím ve výši pouze 5,- Kč za osobu!


Nenechte si proto ujít tuto
mimořádnou příležitost!
 
Těším se na Vaši návštěvu

PhDr. Marie Gronychová,
ředitelka VM Šumperk

 Image Image
 Image Image

 

 
Jeseniky: Ubytování v Jeseníkách | Jeseniky.org | Turistika Jeseníky | Lyžařská střediska v Jeseníkách | Počasí Jeseníky | Zajímavosti a novinky z Jeseníků | Live kamery Jeseníky